El comparador

Vols saber si un eix està deformat, si vols saber la planeitat d’un volant, si una vàlvula està deformada, … el que necessites utilitzar es un comparador.Comparador 1

El comparador, es una de les eines indispensables de taller. El seu funcionament es basa en l’amplificació del moviment que fa un eix al desplaçar-se amunt a avall traslladat a una agulla indicadora de rellotge.

El que fem amb un comparador, es bàsicament, saber si una peça ha estat deformada o desgastada per el seu us. Es a dir, verificar les seves toleràncies d’us en relació a les matrius o patrons originals.

El comparador no dona valors de mesura, si no que proporciona variacions del moviment de la peça, respecte a una posició inicial establerta. Els solem trobar al mercat en rangs de 0,25mm fins a 300mm i de precisions de 0,01mm a 0,001mm.

Parts del comparador.

Parts del comparador

Parts del comparador

  1. Caràtula.
  2. Agulla principal.
  3. Anella.
  4. Eix central.
  5. Eina.
  6. Punt de contacte.
  7. Agulla compta voltes.

El primer que has de saber d’un comparador, abans de fer o mesurar res, es la precisió que te en l’exactitud de la mesura. En el cas observa la figura 1, que es de 0,01mm fins els 10mm.

Comparador 3

Llavors, sabràs que per cada volta que faci l’agulla principal, serà 1mm i per cada volta de l’agulla principal, l’agulla secundària o agulla compta voltes, anirà marcant-te el número de voltes que ha fet. O el que es el mateix, et marcarà el número total de mil·límetres enters. Has de saber que en alguns comparadors, l’agulla principal gira en sentit horari i l’agulla compta voltes, pot girar en sentit contrari.

Comparador 4

Alguns comparadors, per no dir tots, disposen d’una anella exterior, que permet modificar la posició dels números indicadors. Es a dir, et permet moure el zero, o col·locar una determinada cota a la posició inicial de l’agulla.

Comparador 5

Com es llegeix el comparador.

Com hem comentat, el comparador, per si sol no mesura. El comparador, ens donarà diferències entre cotes. Llavors, imagina que vols saber el gruix de dues peçes i la diferència entre elles.

Comença fixant el comparador (amb l’ajuda dels suports necessaris), damunt una superfície, de forma vertical i que el punt de contacte de l’eina, toqui sobre ella. Observa que la lectura en aquest moment es de 0mm.

Comparador 6

A continuació, aixecant amb delicadesa l’eina cap amunt, situa la peça a mesurar entre la superfície i el punt de contacte. Ara sols et queda observar primer l’agulla compta voltes i desprès l’agulla principal. A peça que has col·locat, l’agulla compta voltes, no arriba al 1. Llavors la primera part de la mesura es 0mm. Vol dir que el gruix no arribarà a mesurar 1mm.

Si ara et fixes amb l’agulla principal, observa que et marca 35. Com que em dit que per una volta de l’agulla era 1mm, la mesura final és de 0,35mm.

Comparador 7

Observa la següent peça la mesura que ens marca el comparador. L’agulla compta voltes ens marca en 1. Llavors la primera part de la cota es 1mm. L’agulla principal, està situada en el 14. Llavors, la mesura final es de 1,14mm.

Comparador 8

Veient les dues mesures fetes, podem dir també que la diferencia entre el gruix de la primera i el gruix de la segona es de 1,14 – 0,35 = 0,79mm

Una aplicació molt usual en el comparador, es saber si una determinada peça té joc, està ovalada o senzillament té un defecte.

Imagina que vols saber si un arbre de lleves té excentricitat o està doblegat. Per esbrinar-ho, has de col·locar l’arbre de lleves sobre un suport fix en el que el puguis fer girar sobre sí mateix. El comparador i amb l’ajuda del seu suport, fixa’l per que toqui l’arbre en la seva part mitja. Llavors, fes rodar suaument l’arbre i observa l’agulla principal. Les seves diferencies en donaran l’olgura que té i la podràs comparar amb les toleràncies que et doni el fabricant.

El mateix pots fer, per comprovar si la corona de l’arbre de lleves té joc o si està ovalada.

Comparador 9

Per últim, en les mesures que facis, tingues la precaució de col·locar sempre el comparador de forma recte o perpendicular a la peça que mesures, fixa el comparador al seu suport de forma segura i no utilitzis els braços del suport en les seves extremitats o límits. Una o varies incorreccions et donaria com a resultat una lectura incorrecte.

Comparador 10

Per tal que puguis ampliar més la forma en que has d’utilitzar el comparador, et deixo un simulador virtual de mesures per que hi puguis practicar.

Simulador de reloj comparador com curso realista de 10mm.

També et deixo un vídeo mes complert per tal que puguis ampliar mes coneixements.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *