En aquesta secció de FAQ’s, dono resposta de forma ràpida i concreta a les principals consultes i preguntes mes usuals que em trobo al parlar i comentar amb la gent.

Fes clic a la consulta que busques i si no la trobes, emplena el qüestionari i et resoldré el dubte.

Quina moto puc pilotar?

Si t’estàs plantejant quina moto pots pilotar, has de saber que a l’actual normativa de trànsit, el Reglament General de Conductors, obliga a que segons es disposi d’un o altre tipus de carnet, a un temps de conducció en cada classificació A1, A2 o A i a una potencia de la moto i relació de potència/pes.

  • Si disposes del permís A1 (16 anys complerts), podràs pilotar motocicletes de màxim 125cc3;de màxim 11kW i de relació màxima de 0,1 kW/kg.
  • Si disposes del permís A2 (18 anys complerts), podràs pilotar motocicletes de màxim 35kW i de relació màxima de 0,2 kW/kg.
  • Si disposes del permís A (20 anys complerts), podràs pilotar motocicletes de màxim 35kW i de relació màxima de 0,2 kW/kg. 
Real Decreto 818/2009, de 8 de mayo, por el que se aprueba el Reglamento General de Conductores
Artículo 4. Clases de permiso de conducción y edad requerida para obtenerlo.
1. Todas las clases de permiso de conducción de las que sea titular una persona deberán constar en un único documento con expresión de las categorías de vehículos cuya conducción autorizan.
2. El permiso de conducción será de las siguientes clases:
a) El permiso de conducción de la clase AM autoriza para conducir ciclomotores de dos o tres ruedas y cuatriciclos ligeros, aunque podrá estar limitado a la conducción de ciclomotores de tres ruedas y cuatriciclos ligeros. La edad mínima para obtenerlo será de quince años cumplidos. No obstante, hasta los dieciocho años cumplidos no autorizará a conducir los correspondientes vehículos cuando transporten pasajeros.
b) El permiso de conducción de la clase A1 autoriza para conducir motocicletas con una cilindrada máxima de 125 cm³, una potencia máxima de 11 kW y una relación potencia/peso máxima de 0,1 kW/kg y triciclos de motor cuya potencia máxima no exceda de 15 kW. La edad mínima para obtenerlo será de dieciséis años cumplidos.
c) El permiso de conducción de la clase A2 autoriza para conducir motocicletas con una potencia máxima de 35 kW y una relación potencia/peso máxima de 0,2 kW/kg y no derivadas de un vehículo con más del doble de su potencia. La edad mínima para obtenerlo será de dieciocho años cumplidos.
d) El permiso de conducción de la clase A autoriza para conducir motocicletas y triciclos de motor. La edad mínima para obtenerlo será de veinte años cumplidos pero hasta los veintiún años cumplidos no autorizará a conducir triciclos de motor cuya potencia máxima exceda de 15 kW.
Quina moto puc comprar?

Si tens ganes de comprar-te una moto de major cilindrada, potser el millor es que si no tens molta pràctica es que comencis amb una mitja cilindrada, per exemple una 250cc, que son uns 18 a 22CV (ull que amb les clàssiques varia).

Una moto de quart de litre (250cc), te certes limitacions en carretera. Tot i que es pot viatjar i fer ruta, no es aconsellable fer-ho amb paquet o amb càrrega al bagul. Degut a l’escassa potència, l’autopista millor ni tocar-la, però en nacionals, es comporten molt bé. Son motos que tenen una gran maniobrabilitat, les millors per la ciutat ja que pesen poc i son àgils, amb un consum ridícul i menys manteniment.

Ducati 250 24 Horas

Si saps segur que vols una mitja cilindrada (500cc), de 45 a 65CV i tens posat l’ull a alguna clàssica, abans de declinar-te per una cilindrada més gran, has de saber que tens la possibilitat de les motos limitades a menys de 35kW. Pensa que 33/35kW no està gens malament per ser una primera moto.

Ducati Desmo 500

Son moltes les marques comercials que actualment estan oferint motocicletes d’alta cilindrada limitades mitjançant un kit instal·lat a la moto. Aquest kit el que fa es que limita la seva potència. Això ho has de tenir en compte, ja que en les clàssiques, depenent de l’època i model, podries endur-te una sorpresa. Abans de comprar, revisa la documentació, ja que en el cas d’estar limitada, ho ha de tenir per escrit als papers de la moto.

Limitacio

Una vegada hagis passat els 2 anys de pràctiques amb el carnet, podràs treure la limitació, abans però hauràs de passar el calvari del mecànic, el fabricant i la ITV amb la modificació dels papers pertinents.

Què vol dir “Gas al ferro”?

Si tens una màquina de fa uns quants anys, segur que saps que qualsevol moto pesa. Es causa dels materials de l’època, dels aparells grans i rudimentaris, de la bellesa dels motors i carburadors, de les llantes cromades, de .... No ens enganyem, es culpa del ferro!

Qualsevol clàssica que pesi els seus 125 o 175 kg, pots fer que conduir-la sigui tota una sensació. Si vols gaudir de la moto i la seva conducció autèntica, fot-li gas al ferro!

Benzina amb o sense plom?

Al manual de la moto hi trobaràs quin tipus de benzina has d’utilitzar. Has de saber però que la majoria de motos fabricades a partir de l’any 1993, poden cremar benzina sense plom de 95 octans (eurosuper). No obstant, has de saber que el plom (benzina de 98 octans), era un component lubricant sobre certes peces del motor, per exemple els assentaments de les vàlvules. La super 98, s’utilitza en competició, ja que permet augmentar la compressió i variar els temps d’ignició per tal d’augmentar el seu rendiment. Llavors, utilitzar benzina sense plom, afectarà a la vida del motor de la teva moto.

Per pal·liar-ho, pots bé, portar la culata a la rectificadora però que facin un enduriment de l’assentament de vàlvules, o utilitzar additius que actualment existeixen al mercat per substituir el plom.

Com he de saludar a la carretera?

Cap als anys ’70, el pilot de motos Barry Sheene, es va fer famós per la forma en que celebrava els títols. Cada vegada que celebrava una victòria, ho feia aixecant la mà i fent el senyal de la victòria. Des de llavors, aquesta salutació s’ha convertit en la salutació entre motoristes.

Barry Sheene

Com et deia, actualment, s’ha adoptat i transformat aquest senyal en la salutació en que ens fem els motoristes. Quan anem per la carretera, i ens creuem amb un altre motorista o l’avancem, hem de ser cordials i saludar-nos correctament els uns i els altres.

Al creuar-te amb un altre motorista, hi ha molta gent que opta per un parell de ràfegues, però la forma més adient per saludar-nos és amb la ma i de la següent forma:

Amb la mà esquerra, deixes el manillar i extens el braç cap a fora i mentre tanques els dits: polze, anular i menovell, deixes oberts en forma de V els dits índex i cor. Pots saludar amb el braç recte mirant cap a baix o fent una petita flexió del colze per tal que els dits mirin cap a dalt. Si no estàs del tot segur amb la salutació a l’hora de deixar el manillar de la moto, també pots fer el mateix però sense deixar l’empunyadura. Tot i que no es tan visible com l’altre, els veritables moteros la veiem.

Vaja, que traduint l’explicació és tal que així:

Salutacio

Per cert, tingues present de que mai, repeteixo mai, deixis el dit índex doblegat, ja que si no, quedaries molt malament!.

Si el que fas es avançar a un motorista,pots saludar-lo de la mateixa forma però sense deixar anar el puny del gas (ull!) o de forma més pràctica, pots saludar a la francesa. Per saludar a França, treuen el peu esquerra de l’estrep de la moto i fan un petit estirament de la cama cap a fora y la tornen a flexionar.

Què és un motor elàstic?

L’elasticitat es la potència a mig i baix règim de funcionament en relació a la potència que dona un motor a altes voltes. L’elasticitat no és més que una proporció entre potències a diferents voltes. Un motor serà mes elàstic, quan a mitges i baixes voltes, disposa d’una potència elevada en relació a la seva màxima potencia.

La zona elàstica d’un motor l’has de situar entre el número de rpm a màxim parell de força (Nm) i el número de rpm a màxima potència (CV). Un motor serà mes elàstic quan més amplia sigui aquesta zona i per contra, menys elàstic serà un motor quan mes estreta sigui. Com mes curta sigui aquesta zona, mes punxegut serà el motor (motors de competició).

En definitiva, un motor elàstic serà aquell que ens permet accelerar sense haver de fer un canvi de marxes per mantenir el que es coneix com a “parmotor”, es a dir, pujar una pujada sense haver de fer un canvi de marxes.

Observa les següents corbes de parell de força (BMW F800GS / Triumph Tiger 800XC) com la primera de les gràfiques es tracta d’una moto que tindrà un motor amb un comportament més elàstic que la gràfica de la segona.

Elasticitat

A la primera gràfica disposes d’un rang molt considerable, de les 3.500 a 7.000rpm, per gaudir del seu parell de força. A la segona gràfica, has de portar la moto a les 7.500rpm per tal de poder gaudir de la seva potència.

Sabries dir quina gràfica correspon a la BMW i quina a la Triumph?

Perquè alguns motors fan “pedorretas” al retenir?

Una de les principals causes de les pedorretas dels motors es degut al seu disseny o una mala gestió de la xispa. Alguns models, al deixar de donar gas de sobte, provoquen petits talls d’encesa. Com que el motor encara està donant voltes, es a dir, manté els seus cicles d’admissió, compressió, explosió i escapament, això provoca que els gasos surtin per l’escapament sense ser cremats.

Llavors, a la següent xispa que fa el motor, i expulsar els gasos calents cremats, fan cremar el gasos que estan dins el tub d’escapament, provocant les flamarades i sorolls.

En alguns casos s’ha donat que algun tub d’escapament surti volant pels aires!

Què he de mirar al comprar una moto usada?

Actualment hi ha un mercat molt extens de compra venda de motos usades. Has d’anar amb ull i estar atent per tal que no et donin gat per llebre.

Hi ha una pràctica bastant extesa en treure quilometres al comptador i així que sembla que n’ha fet menys. Tingues present que generalment dels que marqui, n’hi has d’afegir uns quants mes. Però jo et diria que no t’hi fixis gaire, mes enllà de que et pugui donar una idea del seu estat. Si el comptador de la moto indica 50.000km o 60.000km, posa-hi sense pensar-ho gaire una 10.000km o 20.000km de més.

No obstant això, hauràs d’observar els següents detalls abans de la compra:

  • Verifica que en els papers coincideixen els números de matricula, xassís i motor.
  • Passa els dits per les barres de direcció i amortidors. No han de tenir cap pèrdua d’oli per els retens.
  • Observa si pel carter, el motor ha tingut pèrdues d’oli.
  • A les manetes i estreps, passa la ma per sota en busca de rascades per caigudes. Si les ha tingut, sempre, en algun lloc, hi queda marca.
  • Per verificar la direcció i els seus coixinets estan en bones condicions, fes girar el manillar d’un costat a l’altre, (amb la roda aixecada del terra). No t’ha de presentar cap esforç girar-lo amb els dits i el seu tacte ha de ser uniforme.
  • Els pneumàtics, han d’estar en bones condicions, sense desgast considerable al centre i sense talls en els laterals per cremades del sol.
  • El motor, observa si fa sorolls estranys al accelerar. De la mateixa forma que el fas pujar de voltes, mes o menys, ha de baixar uniformement.
  • Els discs de fre han d’estar en bones condicions, es a dir, sense ratllades, ni estar doblegats. Un bon detall de si te molts quilòmetres, es observar el límit del dic i notar si te o no un petit esgraó. Han d’estar plans en tota la seva superfície. Tot i ser un tros de ferro, no es gens barat el canvi de disc.
  • Observa si el xassís te zones d’òxid així com el tub d’escapament.
  • El basculant no ha de tenir gens de joc lateral. En cas que el tingui podria tenir un cop o haver de canviar coixinets.
  • Observa si el plat, cadena i pinyó, tenen molt de joc, si el tensor està cap al final de la seva vida útil de la cadena o si el pla i/o pinyó presenten les dents molt gastades. Ull amb el conjunt, ja que no seria la primera vegada que veig que no es corresponen i son peces d’altres conjunts per separat.