La meva moto és històrica?

Keep calm

KEEP CALM You’re only 30

La federació internacional de vehicles antics (FIVA), es l’organització mundial dedicada a la preservació, protecció i promoció dels vehicles històrics i la seva cultura relacionada. Te la voluntat de preserva, protegir i promocionar els vehicles històrics.

Per que un vehicle, pugui ser considerat com a vehicle històric, ha de complir amb les definicions de la FIVA.

La FIVA defineix un vehicle històric com a vehicle de carretera amb propulsió mecànica; amb una edat de com a mínim 30 anys; que està mantingut i conservat en un estat històricament correcte; que no es utilitzat com a mitjà de transport diari i que forma part del patrimoni tècnic i cultural.

Llavors, si la teva moto té 30 anys, FELICITATS!

Moto 30 anys

Per a una fira, exposició o qualsevol esdeveniment, la FIVA classifica els vehicles segon la seva època de fabricació:

Classificació època

La FIVA, per poder determinar les característiques de vehicle històric, utilitza les següents definicions:

 • L’època d’un vehicle és el període de temps en que el vehicle estava en ús continuat segons cada tipus vehicle i país.
 • Les característiques d’un vehicle son les que van des del inici de fabricació del constructor fins la sortida d’un nou model.
 • El fabricant es la persona física o jurídica que disposa dels drets de dissenyar, construir, muntar i comercialitzar el vehicle.
 • El reproductor es la persona física o jurídica, diferent del fabricant que en construeix una copia, a posteriori del seu període de producció.

Les regles generals de la FIVA escriuen que un vehicle històric s’ha de conservar i utilitzar de forma que es protegeixi tant el vehicle com el medi ambient. S’han d’evitar les transformacions, i en tot cas registrar-les convenientment sempre respectant l’original i ser reversibles.

La classificació tècnica per part de la FIVA son en 2 categories, segons tipus de vehicle i el seu estat.

 1. Tipus de vehicles
  1. De sèrie: Tal i com es va entregar per el fabricant.
  2. Modificat: Vehicle amb modificacions especials de l’època i que te interès històric.
  3.  Reproduccions i rèpliques:  Una reproducció és un vehicle construït fora de la seva època per un “reproductor”. Les rèpliques son fabricades per el propi fabricant però fora d’època. Ambdós casos, hauran d’estar identificat com a tal a la seva documentació.
  4. Modificat desprès de producció: Vehicle modificat fora d’època seguint les característiques de l’època en les peces utilitzades.
  5. Excepció: Vehicles que ‘hi ha fet modificacions fora del seu període de fabricació, sense respectar les característiques i tecnologies de l’època. Es condició indispensable conservar el seu xassís i bastidor originals i no mes de 2 elements (motor, rodes, suspensió davantera, sistema de direcció, suspensió posterior),  poden ser canviats.
 2. Estat de conservació

Estat de conservació FIVA

Aquesta informació ha estat extreta, resumida i traduïda del codi tècnic de la FIVA.

Si desitges ampliar la informació, pots fer-ho a les següents adreces: www.fiva.org  www.feva.es

O pots baixar-te el document en PDF aquí: Codi tècnic internacional FIVACodi tecnic

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *