El peu de rei
Per tal de poder mesurar petites longituds, amplades, espessors, gruixos, interiors, fondàries,… has de fer-ho amb un Vernier, o el que es el mateix, un Peu de Rei.
Actualment al mercat en podràs trobar de moltes mides així com qualitats i amb precisions diferents com:
- 1/10 de mil·límetre – 0,10mm
- 1/20 de mil·límetre – 0,05mm
- 1/50 de mil·límetre – 0,02mm
El mes utilitzats o usuals son els de precisió de:
Com a instrument de mesura, es molt versàtil i dels mes utilitzats a qualsevol taller. Per prendre mesures, gruixos, per fer comparacions de desgast,… És el rei de les mesures.
Parts del peu de rei.
- Mordasses de mesures externes.
- Mordasses de mesures internes.
- Colis de mesures de profunditat.
- Regle de mesurament en centímetres i mil·límetres.
- Nònius de lectura en fraccions de mil·límetres.
- Resort d’accionament per lliscament.
- Bloqueig o fre del nònius.
Com es llegeix el peu de rei.
Imagina’t que vols verificar que el diàmetre d’un eix que tenim es realment de 36,45mm (com ens diu el manual de la moto) o que senzillament vols saber quin es el seu diàmetre.
Posa l’eix a mesurar, entre les mordasses de mesures externes del peu de rei, tal com es mostra a la següent imatge. Mitjançant el botó d’accionament, farem pressió (sense exagerar) per tal que l’eix quedi ben encaixat entre les mordasses i no ens balli l’eix.
Una vegada tens fixada la mesura, alguns peus de rei tenen una rodeta superior per fer-ho, has de mirar a les escales graduades per començar a llegir.
Punt 1 – El teu punt de referència es el “0” del nònius de lectura (part inferior). Busques en quina posició queda el senyal del “0”, respecte el regle graduat superior. En el teu cas observa que el senyal del “0” passa una mica de la sisena ratlleta a partir del nº 3.
Com que l’escala superior està dividit en parts de mil·límetre, el nº 3 ens dona la indicació que son 30 mil·límetres. Després li hauràs de sumar, les 6 ratlletes o espais “sencers” (es a dir 6mm) que passen de mes. Això vol dir que el diàmetre de l’eix mesurat es de 36mm.
Si les dues ratlles haguessin quedat alineades, sabríem que l’eix es de 36mm exactes, però malauradament, com que les ratlles no queden alineades, això vol dir que l’eix fa mes de 36mm.
Punt 2 – Ara has d’esbrinar la mesura completa, es a dir la dimensió que mesura l’espai petit entre ratlles de mes que passa dels 36mm mesurats abans, això son les dècimes de mil·límetre. Per saber la lectura final fixa’t seguidament, sense tocar el peu de rei, en quines son les dues ratlles que queden alineades entre el nònius (part de baix) i el regle (part superior).
A la imatge, observa que les ratlles que son coincidents es situen, es a dir que la ratlleta entre el 4 i el 5 del nònius, queda alineada amb una ratlla del regle superior.
Així doncs la primera part d’aquesta lectura es de 0,40mm. Com la precisió del nostre nònius es de 0,05mm (es a dir, entre cada ratlla del nònius mesura 0,05mm) la segona part de la mesura es 0,05mm. Llavors en total la mesura es de 0,45 mm.
Punt 3 – Una vegada tens les dues mesures, els mil·límetres i les dècimes de mil·límetre, sols et queda sumar-les. Així, el diàmetre del l’eix es de:
Lectura 1 – 36,00 mm
Lectura 2 – 0,45 mm
Total – 36,45 mm
Nota: En la mesura que has fet observa que el nònius està dividit amb una precisió de 0,05mm (1/20), es a dir, que la teva mesura es de 0,05mm en 0,05mm. En cas que volguessis mes precisió, hauries d’utilitzar un peu de rei de mes alta graduació, per exemple de 0,02mm (1/50).
Per tal que puguis ampliar més la forma en que has d’utilitzar el peu de rei, et deixo un simulador virtual de mesures per que hi puguis practicar i un vídeo explicatiu del peu de rei.
Virtual Vernier Caliper in millimeter – Simulator of reading and interpretation.
També et deixo un vídeo mes complert per tal que puguis ampliar mes coneixements.