Royal Enfield Bullet

Royal Enfield BULLET

Us vull ensenyar una de les meves motos preferides.
Es la Royal Enfield BULLET. De ben segur que si l’escoltes passar pel darrera, et gires per saber quina moto es aquest so tan meravellós.

Royal Enfield va fabricar les seves primeres unitats de motos (realment eren tricicles!), al 1899 i muntaven motors De Dion, Minerva o MMC.
La Bullet, es una de les motos mes grans de la història. Es tracte d’una moto pràcticament indestructible i molt atractiva així com una moto molt còmode en la seva conducció fins hi tot en les pitjors carreteres.
El mes interessant, a part de ser una de les motos mes atractives, es la seva capacitat d’infinita reparació. I no cal obviar un consum molt reduït de 3,8 litres als 100km.
Es va començar a importar al 1955 per MMC (Madras Motor Company). Amb el pas del temps es va seguir fabricant molts dels seus components a la India fins que varen acabar fabricant el model sencer. Al 1971 (una magnífica anyada), la Bullet es va deixar de fabricar al Regne Unit, però es va seguir fabricant a la India.
Aquí us deixo un maravellós link de l’actual fàbrica. http://youtu.be/6gCDMr76y3w
La Royal Enfield te un pes total de 163kg. Disposa d’un motor mono cilíndric de dos temps (actualment de 4 temps) de 346cc (fins als anys 80), amb dues vàlvules i amb una potència de 18CV a 5.625rpm i un canvi de 4/5 velocitats (la primera cap a d‘alt!). La velocitat neutre es podia accionar amb un selector accionat pel talò. Mes tard, es varen fabricar amb la caixa de canvis a l’esquerra.
Algunes de les no tan agradables característiques (però que a la vegada la fan curiosa) es que el canvi de marxes va muntat a la dreta. Destacar també que cada 800/900 km era necessari fer un ajustament de balancins i del interruptor del contacte.
No es fins a l’any 1984, que Enfield no treu al mercat la Bullet en mig litre (500cc) de 22CV de potència a 5.400 rpm. Amb tot, la nova Bullet, superava per ben poc els 125km/h (5km/h mes que la seva predecessora). Mes endavant es fabriquen motors de 535 i 642cc.
Us deixo unes imatges del catàleg publicitari del seu temps i unes fotografies de la Bullet actual. La millor es la 500 Classic, …  

Les línies del dipòsit i de les tapes, creus que estan ben fetes?
Observa això i ja em diràs. Es IMPRESSIONANT!

Característiques tècniques:

Bastiment tubular de “simple cuna”, rígid i de fàcil accés.
Suspensió davantera d’oli telescòpica i posterior (2uds) regulables de nitrogen.
Llantes de 18 polzades i frens de disc al davant i darrera de tambor.
Motor d’un cilindre de 499cc de 4 temps refrigerat per aire amb 20.3Kw a 5.250rpm. Injecció electrònica amb sistema d’encesa de 12V.
Embragatge en multi disc per oli.
Canvi de 5 velocitats a l’esquerra i transmissió per plat, cadena i pinyó.

Una mica de la propaganda de l’època no està gens malament, oi?

Tagged with: