Restaura la moto

Com relaciono parell de força i potència de la moto?

Com relaciono parell de força i potència de la moto?

La relació del parell de força i la potència de la moto es dona mitjançant una gràfica que elaboren els fabricants al estudiar una moto en un banc de potència i que confeccionen combinant el parell de força i les revolucions de la moto.

La potència d’una moto es dona en KW (Quilovats) segons l’actual norma d’homologació de la UE. Antigament, encara utilitzat actualment, es donava en cavalls de vapor (CV) segons l’antiga norma DIN.

Per saber com relaciono el parell de força i la potència de la moto, ens hem de fixar en la corba de potència que ens facilita el fabricant. Cal dir que no serà el mateix el parell de força a motor que a roda.

Atenent al seu parell de força (PF) en Nm (Newtons per metre) i les revolucions per minut (RPM) en que es fa girar el motor, es pot arribar a obtenir una gràfica com la moto del següent exemple.Potencia i par

Observa que la corba en color blau ens indica el parell de força en Nm (també anomenada com a Par i/o parmotor) i la de color vermell, la potencia de la moto (CV).

Parell de força: Una de les dades importants és el màxim, que s’assoleix entorn a les 7.000rpm més de 100Nm (parmotor). S’observa també que des de les 2.500 i les 9.000rpm, la seva corba de parell força, està per damunt dels 90Nm. Això ens transmet seguretat en cas de necessitar obrir gas a qualsevol règim. Abans de les 3.500rpm, es una progressió d’òptimes condiciones.
Entre les 3.500 i les 4.500rpm, observem que te algun salt, però a partir d’aquí, disposa d’un comportament molt bo i bastant lineal. Es tracta d’un motor bastant elàstic (ull en baixos) i que la fa una bona rutera.

Potència: El tall d’encesa el te sobre les 9.800 a 9.900rpm, amb tot, ens dona la màxima potència, a les 8.600rpm, que són els gens menyspreables de 115 a 120CV de potència. La seva progressivitat en la corba, es molt progressiva.

Entre el màxim parell força que es a les 6.400rpm i la potència màxima que es dona a les 9.300rpm, disposa d’un rang de potència (anomenat també com banda de potència) de 3.000rpm per poder jugar i gaudir de la moto i la potència del seu motor.

El fabricant, a la seva fitxa tècnica té declarats les següents dades:

Motor de 4t i 3 cilindres en  línea; cilindrada 1.215 cc; potencia màxima 137 CV a 9.300 rpm; parell de força màxim 121 Nm a 6.400 rpm.

Potencia màxima a la roda 118,2 CV a 8.600rpm i parell de força màxim a la roda de 105,9 Nm a 7.000 rpm.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *