El micròmetre
Per tal de poder mesurar espessors o gruixos de dimensions molt petites i amb la necessitat de ser mes exacte que un peu de rei, ho has de fer-ho amb un micròmetre, o el que es el mateix, un Palmer.
El micròmetre basa el seu funcionament en un torn sobre un eix giratori, anomenat nònius, que s’utilitza per determinar la mesura amb precisió. Aquesta precisió pot anar des de centèsimes de mil·límetre (0,01 mm) fins a micres (0,001 mm).
Al igual que et comentava amb el peu de rei, el micròmetre, com a instrument de mesura per a gruixos, es dels mes utilitzats a qualsevol taller. Per exemple, per prendre mesures dels espessors de les pastilles per fulgures de vàlvules.
Actualment al mercat en podràs trobar de moltes mides i possibilitats de mesures, essent el mes quotidià o normalitzat, el mil·limètric de 0 a 25mm.
Parts del micròmetre.
- Cares de mesura.
- Eix mòbil del micròmetre.
- Palanca de bloqueig de l’eix.
- Regle de mesurament en mil·límetres.
- Nònius de lectura en fraccions de mil·límetres.
- Trinquet limitador de força.
- Cos del micròmetre amb aïllament de canvi de temperatura.
Com es llegeix el micròmetre.
Imagina’t que vols verificar el gruix d’una peça de la moto. Per poder començar a mesurar, has de posar la peça entre les cares de mesura. Tingues molt d’ull que al tancar les cares de mesura, ho has de fer utilitzant el trinquet limitador de força (6). Quan les cares fan topall amb la peça, gira tres vegades el limitador per assegurar que la peça i les cares queden sense fulgura. Es molt important que no ho facis fent-ho girar per el nònius (4).
Com has vist abans, dues de les parts del micròmetre son el regle de mesurament en mil·límetres (4) i el nònius de lectura en fraccions de mil·límetres (5).
Per saber la mesura, has d’observar on talla la línia vertical del nònius en el regle de mesurament. Les divisions venen marcades per mil·límetres a la part superior i a la part inferior les línies et marquen les meitats de cada part de mil·límetre.
La mesura en un micròmetre es la suma de tres mesures concretes llegides damunt el regle graduat i el nònius.
Punt 1 –La primera mesura, els mil·límetres, els has de llegir a la part superior. Observa el detall del gràfic següent.
A l’exemple del gràfic, la línia vertical del nònius talla poc més dels 12mm. Ja tens la primera part de les tres mesures.
Punt 2 -Per obtenir la segona part de la mesura les dècimes de mil·límetre, has de fixar-te en la part inferior del regle mesurat i poder llegir la meitat de mil·límetre que passa de la primera mesura. Ja saps que les ratlletes inferiors et marquen els mitjos mil·límetres. Llavors, la segona part de la mesura ha de ser de 0,5 ó 0,0 mm.
A l’exemple del gràfic, observa que la línia vertical del nònius no arriba a deixar entreveure la línia del mig mil·límetre mes enllà dels 12mm mesurats a la primera part. Ara ja saps que la mesura final està entre els 12mm i els 12,50mm.
Punt 3 – Sols et falta la tercera part de la mesura, les centèsimes de mil·límetre. Aquesta sortirà de la coincidència entre la línia horitzontal del regle de mesurament i el regle graduat del nònius.
A l’exemple del gràfic, observa que la línia horitzontal coincideix amb la ratlleta 7 del nònius. Llavors, la tercera part de la mesura es de 0,07mm.
Una vegada tens les tres mesures, els mil·límetres, les dècimes i les centèsimes de mil·límetre, sols et queda sumar-les. Així, el gruix de la peça es de:
Lectura 1 – 12,00 mm
Lectura 2 – 0,00 mm
Lectura 3 – 0,07 mm
Total – 12,07 mm
Nota: En la mesura que has fet observa que el nònius està dividit amb una precisió de 0,01mm, es a dir, que la teva mesura es de 0,01mm en 0,01mm. En cas que volguessis mes precisió, hauries d’utilitzar un micròmetre de mes alta graduació, per exemple de 0,001mm
Observa a la següent imatge la mateixa mesura dels 12,07mm però amb un micròmetre de precisió 0,001mm, es a dir 12,070mm.
Per tal que puguis ampliar més la forma en que has d’utilitzar el micròmetre, et deixo un simulador virtual de mesures per que hi puguis practicar i un vídeo explicatiu.
Micrômetro virtual em milímetro centesimal – simulador de uso.
També et deixo un vídeo mes complert per tal que puguis ampliar mes coneixements.