El tall d’encesa

Què és i com es dona un tall d’encesa?

El tall d’encesa es una capacitat que tenen els motor de tallar el corrent en cas d’arribar a la seva zona de perill en unes determinades revolucions. Es una mesura de protecció per al motor de la moto.

Imagina la teva moto fent girar el motor a màximes voltes. De sobte, acciona el botó de RUN/OFF que tens al comandament dret del puny del manillar. Quan acciones el botó i el poses en mode OFF, el que estàs provocant es que no arribi alta tensió a les bugies i no es pugui formar la xispa a les bugies. Directament fas un tall d’encesa.

El motor per inèrcia segueix donant voltes, amb els conseqüents cicles del motor d’admissió, compressió, combustió i escape. Això voldràs dir que a cada cicle, o volta de cigonyal, per cada pistó, s’allibera combustible sense cremar.

Ara, mentre el motor gira, torna a accionar el botó en posició RUN. D’aquesta manera tornaràs a deixar pas al corrent d’alt voltatge per que arribi a les bugies i tori a produir la xispa. Fins aquí tot correcte, però quan el primer pistó que estigui en fase de combustió faci explosió, farà que l’aire calent a la vàlvula d’escape faci cremar també la barreja sense cremar del col·lector d’escapament.

A la vàlvula comença una deflagració que a mesura que va cremant va cap a la sortida del tu d’escapament produint flamarades i fressa. Aquesta deflagració també avança en sentit dels altres col·lectors, i per sí, es seves vàlvules i pistons.

Un dels tres cilindres, es trobarà en fase de creuament de vàlvules i la deflagració sortirà per el cilindre, per la vàlvula d’admissió, cremant la barreja que trobi al seu pas.

Aquesta deflagració farà que, a part de foguejar el nostre carburador i el filtre de l’aire, els assentaments de les vàlvules, les guies i els retens passin en poc temps a millor vida.

Ara diguem, estaries disposat a provocar voluntàriament talls d’encesa a la teva moto pel sol fet d’escoltar el so i flamarades que proporciona per el tub d’escapament?

Com diria aquell,… tu mateix!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *