Fregidora de carburadors

Aquesta entrada és original de: Restauralamoto

Fregidora de carburadors o Màquina casolana de neteja per ultrasons

Actualment al mercat existeixen molts tipus de màquines de neteja de carburadors, culates, peces de motors, … que netegen d’una forma espectacular. Un tipus de màquines d’aquest tipus son les que netegen amb ultrasons. Al mercat n’hi ha de molts tipus, però també costen un bon grapat de diners.

Ultrasons 1

La neteja per ultrasons, es una de les més eficaces que hi ha i deixen qualsevol peça com si fos nova de trinca. Els ultrasons fan que la qualsevol carburador, injector, … a part de quedar net per fora, també queda net per dins, fins hi tot els petits conductes d’aire o combustible. El millor de tot es que no fa malbé la superfície a netejar sigui plàstic, ferro, alumini,…

La seva base es mitjançant la cavitació ultrasònica, es a dir la producció de micro bombolles d’aire que implosionen a la superfície del material a netejar. La màquina en sí, no es mes que una cubeta d’alumini inoxidable amb uns transductor enganxats a la seva superfície que generen els ultrasons. Senzill no? Je je je …

Ultrasons 2

M’he plantejat fer una mica de reciclatge, buscar per casa i reconvertir una fregidora casolana de la meva mare que he trobat, en una màquina d’ultrasons.

A continuació detallo tot el procés de fabricació que he fet i els resultats obtinguts i que cal dir que no estan  gens malament. Sols vull que tinguis en compte una cosa. Si vols fer-te una igual o semblant a la que jo he muntat, es sota la teva responsabilitat.

[Primer] Necessito fer una investigació del que necessito i com fer-ho, i desprès de molta recerca per la meravellosa Internet, arribo a les següents conclusions.

Les màquines que he trobat al mercat, miro quines mesures tenen de llarg, fons i ample per saber els litres de capacitat que tenen. Anoto els watts de potència de cada una i el nombre de transductors que porten instal·lats. Llavors sols em queda veure quina es la relació de número de transductors per litre i els watts per transductor que porten instal·lats. S’ha de tenir en compte que els watts indicats, son de la màquina amb calefacció inclosa si la porten.

Cal dir que sols em vaig limitar a les màquines mes petites de diferents fabricants. Les dades resultants son les de la taula següent:

Ultrasons 3

Ja que tinc les dades i sòc un amant de l’excel, no puc deixar passar l’oportunitat de fer una mica de gràfica que relacioni els watts (esquerra), litres (baix) i transductors (dreta).

Ultrasons 4

Llavors, si el meu plantejament es poder fer una màquina d’uns 3 o 5 litres, el que necessito es fer la recerca d’un o dos transductors de potència 60W.

[Segon] Necessito els elements i les peces necessàries per construir la meva fregidora de carburadors.

Un transductor amb la seva placa generadora d’ultrasons de 50W de potència i de 40KHz a 220V. En el meu cas el vaig adquirir a traves de ebay (xina) i va tardar unes 3 setmanes en arribar. El seu cost ha estat de 32,81€ (ports inclosos).

Ultrasons 5

Fregidora de patates últim model! Ves per on, la meva mare en té una de fa uns 25 o 30 anys …. quines patates que feia … la meva mare! El seu cost ha estat de 1,00 besito (ports no inclosos).

Ultrasons 6

Cable de connexió a xarxa, un interruptor, connexió especial de placa a xarxa, cola per enganxar ferro/alumini i separadors d’alumini per collar la placa. El seu cost ha estat de 21,50€ (ports 4,00€ de tarja de metro).

Ultrasons 7

 Una caixa de suport per muntar tot l’equip a sobre i el transductor al seu interior. En el meu cas, un botiquí de plàstic  comprat a un “todo cien”. El seu cost ha estat de 7,00€ (ports inclosos).

Ultrasons 8

La inversió total ha estat de: 65,31€ (IVA i ports inclosos)

  • Transductor + placa base                   32,81€
  • Fregidora                                             1,00 Besito
  • Cables i cargols                                  25,50€
  • Caixa de base                                      7,00€

[Tercer] Comencem la construcció de la fregidora de carburadors desmuntant la fregidora i traient la seva base metàl·lica. Guardo els cargols ja que desprès els utilitzaré per collar la fregidora a la caixa de base.

Ultrasons 9

Uneixo la caixa de la fregidora amb la caixa de plàstic. Per fer-ho utilitzo els propis cargols de la base de la fregidora. Llavors, just al centre de la cubeta d’alumini hi retallo un forat per tal que hi càpiga el transductor per sota.

Ultrasons 10

Enganxo amb cola especial de dos components, el transductor, per la part de sota i al centre de la cubeta d’alumini. Cal dir que ho he hagut de deixar reposar sense tocar-ho 12 hores.

Ultrasons 11

Una vegada assecada la cola, ja puc muntar la cubeta a la caixa i veure com queda.

Ultrasons 12

Ara ja es l’hora de muntar la placa base i el cable de connexió a xarxa.

Ultrasons 13

Ja tinc la meva fregidora de carburadors construïda i sols queda provar-la!

[Quart] Comencem la prova buscant alguna coseta per netejar. Vaja, acabo de trobar dos carburadors d’una Suzuki GS500 que estic restaurant d’un client. No es que estiguin gaire nets …

Ultrasons 14

Empleno el tanc amb aigua desionitzada. En el meu cas, he optat per utilitzar l’aigua que surt de l’aire condicionat de casa. Llavors hi poso una mica de desincrustant, del tipus KH7, Fairy, Mistol o similar.

Ultrasons 15

Activem la fregidora per escalfar l’aigua entre els 60º i 80º. Una vegada calenta l’aigua podem posar els carburadors a dins.

A cap d’uns 15 o 20 minuts els trec i observo el resultat. Es espectacular!

Ultrasons 16

Aquí us deixo l’abans i el després.

Ultrasons 17

Si us ha agradat, podeu deixar un comentari així com si creieu que es pot millorar d’alguna manera, ja que actualment estic pensant en una de mes gran.

I com deia aquell que conduïa, Gas al ferro!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *