La clau dinamomètrica

Resulta que el manual de taller de la moto, et diu com prémer cada cargol de la moto, en quin ordre i quina es la força adequada. Per tal que puguis prémer els cargols a la força adequada, necessites una clau dinamomètrica o també anomenada clau de torque o de moment de força.

La clau dinamomètrica

Llavors, aquesta mesura es sols la indicació de la força en la que has de prémer cada cargol, tenint en compte el gruix, el material, l’aleació i dependrà de l’eina que utilitzis, segons la llargària que te respecte a l’eix del cargol. Bàsicament es la relació entre la longitud de la palanca i la força aplicada.

Als manuals de taller o d’usuari, normalment  donen per cada tipus de cargol, una mesura en moment de força concreta tant en newtons per metre (Nm), en quilograms de força per metre (Kgfm) o també en lliures per peu (lb ft). Pot veure la següent taula indicativa del manual de taller de la Suzuki GS 500.

Dinamometrica 2

La conversió entre cada unitat de mesura es: 1Kgfm equival a 9,81Nm i 1Nm equival a 0,102Kgfm. A les següents taules de conversió i d’equivalències pots veure la conversió entre cada unitat i en lliures per peu.

Dinamometrica 3

 Dinamometrica 4

Parts de la clau dinamomètrica.

Parts de la clau dinamomètrica.

Parts de la clau dinamomètrica.

  1. Trinquet.
  2. Inversor de direcció.
  3. Braç de força.
  4. Indicadors de torque.
  5. Empunyadura granellada.
  6. Ajustador bloquejador.

Com s’ajusta la clau dinamomètrica.

L’exactitud en la utilització i ajust de la clau dinamomètrica sempre te una variació del ±5% (depèn de cada model i fabricant). A la zona d’indicadors de torque (4), la clau disposa d’una escala graduada per tal de fixar la pressió  desitjada. Aquesta escala graduada s’ajusta fent rodar l’empunyadura en un o altre sentit. Depenen de cada tipus i model de clau, aquesta escala vindrà en un determinat marge o escala de treball útil.

 Dinamometrica 6

Imagina’t que vols prémer un cargol a 130 Nm (13,26 Kgfm) i que la clau dinamomètrica que tens hi ha gravada una escala mesurada de 28 a 210 Nm.

La primera operació es des bloquejar la clau girant el des bloquejador (6). A continuació, girant l’empunyadura (5), farem coincidir el límit de la empunyadura amb la senyal on marca els 126Nm i la posició del número 0 alineada amb la línia central de l’escala.

Dinamometrica 7

Una vegada hem situat els 126Nm, per tal d’arribar als 130Nm que vols, només has de seguir girant l’empunyadura, fins que coincideixi la línia del 4 amb la senyal central de l’escala de mesura. Llavors ja tindràs exactament el valor de 130Nm.

Per finalitzar l’ajust, i abans de prémer el cargol, has de bloquejar de nou la clau, girant en el sentit  corresponent l’ajustador bloquejador (6).

Dinamometrica 8

Ara només has de posar el got a l’extrem del trinquet i prémer el cargol. Sabràs que arribes a la força dels 130Nm, quan sentís que la clau dinamomètrica fa un petit soroll, un “clic”. Es molt important que una vegada sentis i escoltis aquest “clic”, no segueixis fent força, ja que donaries una tensió excessiva al cargol i per sobre del desitjat.

Una vegada hagis deixat ‘utilitzar la clau, has de desblocar-la de nou i deixar-la al mínim, es a dir sense cap graduació, ja que al cap del temps danyaria l’eina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *