Restaura la moto

Què és el parell de força de la moto?

Què és el parell de força de la moto?

Abans de res, t’he d’explicar uns petits conceptes de física.

Un parell de força, son dues forces aplicades en diferents punts i en diferent sentit i que a la vegada produeixen un determinat moviment angular. Al parell de força, també se l’anomena parmotorTorque.

Si agafes una barra per un extrem i a l’altre extrem s’hi aplica una força i  la barra no es mou, les dues mans o forces, estan fent i suportant la mateixa intensitat de força. Si la força que s’aplica  a un dels costats augmenta, la barra tindrà tendència a girar. Aquesta tendència a girar, serà més enèrgica, quanta més força s’hi aplica o com mes llarga sigui la barra (llei de la palanca).

Ara imagina que:

  • La barra en qüestió, es la distància del centre del cigonyal del motor, al punt on està ancorada la biela al cigonyal. Coincideix que aquesta distància es igual a la meitat de la carrera del motor (distància des de el PMS al PMI), o el que es el mateix, la distància que es desplaça el pistó.
  • La força de qualsevol pistó en explosió, es igual a la pressió dins la cambra de combustió per l’àrea o superfície que té el propi pistó. A major superfície del pistó donarà major força, que a la vegada major parell motor.

Llavors, el parell de força, és la força del pistó (en fase d’explosió), per la distància del cigonyal a la biela (la meitat de la carrera del pistó). Has de pensar que en un motor de 4T, per cada explosió, fa quatre recorreguts, o el que es el mateix, sols aprofitem el treball del moviment del pistó el 25%. En un motor de 2T es del 50%.

Així doncs, parell de força, es la força que pot donar qualsevol motor per volta que gira. La seva unitat de mesura, en sistema mètric internacional és en Nm; la força en Newtons i la distància en metres.

Observa la següent gràfica de parell de força comparativa BMW R 1200 GS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *