Restaura la moto

Què és un CV i un CVF i com es mesuren?

Què és un CV i un CVF i com es mesuren?

Les sigles CV son la unitat de mesura de la potència d’un motor anomenada Cavall de Vapor. El Cavall de Vapor és una unitat de potència i que al seu moment es va anomenar també com a Cavall de Potència. Es el nom que se li donava a les màquines de vapor per valorar la seva capacitat de treball per tal d’equiparar-les als cavalls de treball (els animals de les mines, industria i transports).

Un cavall, cada dia, podia pujar un cub de 75kg, ple, a una velocitat d’1m/s, comptabilitzant hores de treball i menjar. Llavors, es va definir el cavall de vapor al seu equivalent de: 1CV=75kg x m/s.

CV

Les sigles CVF son la unitat de mesura de la potència fiscal d’un vehicle anomenada Cavall de Vapor Fiscal. La potència fiscal, es la que s’utilitza per a fer pagaments de les diferents taxes i impostos, per exemple a trànsit. Els CVF son els que apareixen a la targeta d’inspecció tècnica o al certificat de característiques del vehicle.

El càlcul de la potència fiscal, es determina seguint les següents formules del ministeri d’interior:

Pels motors d’explosió intern de 4T: CVF = 0,08 x (0,785 x D2 x R)0,6 x N

Pels motors d’explosió intern de 2T: CVF = 0,11 x (0,785 x D2 x R)0,6 x N

D= Ø del cilindre en cm.
R= recorregut del pistó en cm.
N= número de cilindres.

Pots veure la norma al departament d’interior del govern fent clic aquí o si ho prefereixes tens el document en PDF aquí 05. ANEXO V

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *