El carburador

El carburador

Un dels elements més importants de la moto i del seu motor, és el carburador. Per tal de poder gaudir de la moto, és importantíssim que el carburador funcioni a les mil meravelles.

Perquè funcioni correctament, el carburador ha d’estar net i ben carburat! En cas contrari el motor farà de les seves. T’has parat a pensar de què es composa un carburador i quines són les seves parts? Quina influencia té cada una de les parts? Què hi té a veure el xicle de baixa? I el xicle d’alta? Què és la mescla perfecta? Com es fa? Quines són les anomalies més usuals que realitza un carburador en mal estat? Com es repara?

A totes i cada una d’aquestes preguntes, intentaré donar-te resposta, de forma que tu mateix puguis fer de manetes.

Comencem pel principi…

Neteja del carburador

Tots els conductes del carburador per petits que siguin, i n’hi ha de molt petits, han d’estar ben nets i polits!

Per netejar un carburador pots fer-ho de diferents formes i maneres. Amb tot, t’aconsello que utilitzis una fregidora de carburadors o el què és el mateix, una màquina d’ultrasons.

No obstant, has de tenir un parell de consideracions en compte o advertències:

 • No utilitzis Sosa o Zotal diluït, ja que són productes químics que ataquen a l’alumini.
 • Si utilitzes gasoil, tingues present que infla les peces de goma sintètica (ull amb les juntes).

Verificacions:

 • Verificar els circuits d’alta i de baixa que no estan obstruïts. Agafa un pot d’esprai d’oli que disposi d’una cànula estreta i llarga (les típiques cànules de precisió), fas que entri per l’extrem del circuit que vulguis verificar. Prems i has de verificar que surt sense problemes per l’altre extrem.
 • Verificar que el flotador no té porus. Amb el temps es susceptible de tenir fissures degut al pas del temps i la brutícia. Submergeix el flotador en benzina i observa que en una estona no surten bombolles o no s’hi introdueix líquid a dins.
 • Agulla del flotador. Si la punta de l’agulla de goma no es llisa en la seva superfície, canviar-la per una de nova. En cas contrari, entraria massa benzina a la cubeta i provocaria sobrealimentació i una inundació del venturi, obtenint així una mescla massa rica.
 • Filtre de l’aire. Si està brut netejar-lo amb benzina i no utilitzar per res com a filtre, escumes diferents i que no són aptes. Moltes escumes que s’utilitzen tenen una densitat diferent i provoca un menor accés d’aire a la mescla, contribuint a tenir una mescla massa rica i fent que no pugi de voltes o s’ofegui.
 • Tovera entre carburador i cilindre. Verificar que la junta està en bon estat, no te fissures i que no està rígida. Si creus que algun problema pot venir per aquí, fes una petita prova: encinta la junta i prova de nou. Si es corregeix el mal funcionament, canvia la junta.
 • Estanquitat del carburador. Has de verificar que les juntes estan en bon estat, per tal que no hi pugui entrar aire per les juntes. Si no pots mantenir bé el ralentí i s’accelera, té molts números que el problema sigui per una junta dolenta provocant una mala estanquitat del carburador.

La mescla

La mescla perfecta a cremar dins la cambra de combustió, s’anomena tècnicament, mescla estequiomètrica.

La seva barreja entre aire i benzina, ha de ser la més perfecta possible per tal que la combustió sigui perfecta i doni el millor rendiment possible. Si sabem que 1 litre de benzina pesa 700 gr. i que 1m3 d’aire pesa 1.293gr, anomenem mescla perfecte a qualsevol de les següents relacions aproximades i en relació de la necessitat del motor:

 • 1 part de benzina per 14,90 parts d’aire
 • 1Kg de benzina per 10.000 litres d’aire
 • 1 litre de benzina per 10 m3 d’aire

Veient les relacions de la barreja perfecta, quan parlem de barreja rica o pobra ens referim a:

 • Barreja rica: La proporció de benzina és més elevada en relació a la mescla perfecta.
 • Barreja pobre: La proporció de benzina és més baixa en relació a la mescla perfecta.

Llavors, quan anomenem que la mescla és rica o pobra, sempre és en relació a la quantitat de benzina.

El carburador

Un carburador treballa en les diferents etapes del gas sol·licitat al motor. Llavors, has de conèixer cada etapa de treball per tal de poder identificar els problemes que pots tenir de carburació i poder-los corregir o arreglar.

El primer que has de saber és que al donar gas, realment el que estàs fent, és obrir i tancar la campana del carburador. D’aquesta forma deixes entrar més o menys cabal d’aire. No saps què és la campana?…

Aquí et deixo un detall de les parts d’un carburador tipus.

Parts d'un carburados tipus

Parts d’un carburados tipus

Al donar gas, és a dir al deixar passar més aire a través del venturi del carburador, s’activen zones independents del sistema de carburació de la moto. Cada sistema, tot i que és independent l’un de l’altre, la seva transició és paulatina i en la mateixa proporció de velocitat que obres i tanques el gas.

Segurament al pilotar la teva moto, has sentit coses rares, o que no acaba de tenir una progressió prou clara, o que potser rateja una mica en altes, o que no aguanta el ralentí, …

I ara, com resols els problemes? Canvies el xicle de baixa? Augmentes la distància del clip de l’agulla?  Prems més el cargol de ralentí? Modifiques la mescla?…

La carburació

Anem a veure quines són les principals anomalies en la carburació de la moto i com reparar-les fent petits canvis o modificacions en la seva posició. Sabies que un retorn al carburador és la clàssica evidència que la mescla és pobre? Sabies que explosions al tub d’escapament és la clàssica evidència que la mescla és rica?

Doncs bé, anem a veure què és cada zona i com afecta a la carburació de la moto i a la seva conducció. Per fer-ho, dividirem l’obertura de la campana en diferents parts i en cada una d’elles veurem en quina mesura afecta cada part del carburador.

Observa els següents estats de la posició de la campana. Quan tens la moto al ralentí, la campana està completament baixada i en la mesura que dones gas, la campana puja fins a arribar al seu tope, fent així que pugui entrar la màxima capacitat d’aire per fer la mescla.

Situació bisell campana

En cada zona de la posició què es troba la campana influeix un sistema o un altre de tots els sistemes dels que disposa el carburador. En resum, observa que de la zona que va de la posició de ralentí fins l’obertura de 1/8, a la moto, li afectarà el bon funcionament del xicle de baixa. Amb una obertura de 1/8 fins a 2/8 li afectarà el bisell de la campana. De 2/8 a 6/8 d’obertura bàsicament és l’agulla i fins a ple gas, és qüestió del xicle d’alta.

A continuació tens un quadre guia per tal de poder fer una carburació de la teva moto. No obstant, no oblidis que, cada carburació és segons la localització geogràfica i el més important, com la noti cada pilot i les sensacions que li arriben o en la forma en que es troba més còmode.

Prova la moto i analitza el seu comportament o les falles que dóna el motor en cada posició d’obertura del gas. Per cada una de les zones de treball o posicions del gas (la campana) i per cada element del carburador, hi ha una descripció orientativa que et servirà de guia per la millorar la carburació de la teva moto, en resposta, segons cada zona d’influència, a les següents preguntes:

 • Qui ho controla?
 • Com actua?
 • Com es fan les proves?
 • Quins problemes dona?
 • Que ho causa?
 • Com ho soluciono?

Zona d’influència: Arrencada en fred

Arrencada en fred

Zona d’influència de ralentí: De 0 a 1/8 de gas

0 a 18

Zona d’influència d’accel·leració: De 1/8 a 1/4 de gas

de 18 a 14

Zona d’influència de marxa: De 1/4 a 3/4 de gas

de 14 a 34

 Zona d’influència de plena marxa: De 3/4 a ple gas

de 34 a ple gas

Per tal que et sigui una mica més fàcil la carburació de la teva moto, aquí tens un parell de gràfics que pots imprimir i utilitzar al treballar sobre el carburador.

Influència en el control segons la posició de la campana o intensitat de gas.

Influència en el control del gas

Relació entre l’eficàcia de cada part del carburador, segons la posició de la campana.

Intensitat del gas

Per últim, aquí tens unes mostres en imatges de les parts que t’he comentat d’un carburador.

Circuits en un carburador

Circuits en un carburador

Agulla i posicions possibles del clip per al control de la posició de l’agulla.

Agulla i clip

Agulla del flotador. Observa l’agulla de la dreta que té la punta marcada i està en mal estat.

Assentament agulla

Assentament de l’agulla en el xicle d’alta. Observa que la dreta està desgastada.

Xiclé

Una de les opcions més recomanades per tal de fer una bona carburació és comprar un kit de restauració del carburador consistent en juntes, xicles, agulla, … Vaja, com si fos nou de fàbrica.Joc de juntes

Per que puguis saber una mica més del funcionament d’un carburador et recomano que miris els següents vídeos.

 

2 comments

 • JORDI CAMPS ESCALANTE says:

  Me parece muy interesante todo esto ,lastima que no se publiquen mas cosas de estas,ya que los que tenemos moto,siempre podemos aprender cosas

 • Bona tarda Jordi,
  Moltes gràcies per el teu comentari. Me’n alegro de que t’hagi agradat l’entrada de com conèixer i entendre el carburador. Dins la secció del taller de restauralamoto, aniran apareixent noves entrades, dins de cada secció.
  La intenció es que cada un de nosaltres pugui conèixer més i millor les nostres motos clàssiques i no tant clàssiques.
  Si tens algun tema que t’agradaria conèixer més, s’accepten suggeriments.
  Salut i gas al ferro!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *